Samota v malé míře nepředstavuje pro lidskou psychiku vůbec žádný problém, ba naopak je žádaná. Každý z nás čas od času potřebuje prostor sám pro sebe. Avšak následky konstantní dlouhodobé samoty jsou negativní. Jak se jim vyhnout?

Samota a její negativní následky

Samota povětšinou vede k depresi | Naughty Harbor

V roce 2016 vyšla studie společné práce vědců z Yorské, Liverpoolské a Newcasteské univerzity, poukazující na negativní dopady sociální izolace. U pozorovaných subjektů byl identifikován nárůst stresu připomínající práci ve velmi hektickém pracovním prostředí, žádající po zaměstnancích abnormální výkony.

A tím to nekončí. U sociálně izolovaných jedinců byl dále pozorován nárůst oslabení imunitního systému, až o 29 % vyšší šance na předčasná onemocnění srdce nebo vyšší riziko infarktu až o 32 %. Mimo tuto studii se také řada odborníků shoduje, že dlouhodobá samota sebou přináší i nárůst deprese a psychické slabosti jako takové.

Bez kontaktu s vnějším světem chybí lidem stimulující podněty, které vedou k vývoji emocionální, mentální i fyzické stránky jedince. Osamocení lidé mají tudíž vyšší tendence stagnovat a nevyvíjet se, často následně upadají do deprese, která vede ke zvýšenému užívání alkoholu, drog apod. Dlouhodobá samota je tedy problém. Jaké je ale řešení? Jaké možnosti osamocení lidé mají?

1. Návštěva psychologa

Psycholog je výbornou volbou, pokud je sociální izolace produktem vlastního chování. Někteří lidé jsou prostě zkrátka introvertní typ a mají se socializací problém. Ale nejde o nic neřešitelného. Pár návštěv psychologa nebo kurz sociálních interakcí pod vedením odborného kouče dokáže nepředstavitelné zázraky.

Psycholog také může pomoci i lidem, kteří se do sociální izolace dostali rukou osudu. Pokud jste starší ročník, lidí okolo vás začíná postupně ubývat, někteří se stěhují pryč, jiní bohužel umřou. Seznam přátel postupně řídne a na vině přitom není introverze. Avšak navazovat a budovat nové vztahy také vyžaduje určitou dovednost, se kterou psychologové umí poradit.

2. Využití světa online

Online svět nabízí spoustu možností, jak se seznámit | Naughty Harbor

Moderní společnost se digitalizuje. Na jednu stranu nám to pomáhá v technologickém vývoji, ale o to hůř navazujeme reálné vztahy skrze interakci tváří v tvář. Je to změna, jestli k horšímu nebo lepšímu, to ukáže až čas. Každopádně není důvod očekávat, že se situace změní. Proto bychom měli jít tomuto moderním světu naproti a budovat i své sociální vazby skrze online svět.

Pro některé tohle může být i velice příjemná varianta, obzvlášť pokud se stydí. Ze začátku mohou využít jednoduchý chat, následně mohou přejít k videohovorům, přidat se do různých skupin, které s nimi názorově, či co se hobby týče, rezonují. Řada skupin na sociálních sítích dělá i pravidelná osobní setkání a to je pro každého skvělá příležitost, jak si díky online světu získat i skutečně reálné přátelé.

3. Začnete sportovat

A vyberte si hlavně kolektivní sporty. Není nic lepšího než kromě mozku také zaměstnat svaly a přitom se i seznámit s novými tvářemi. Často se ze spoluhráčů mohou vyklubat i přátelé na celý život a to nemluvíme ani o možnostech různého závodění, výher a jiných radostí, které dávají člověku důvod žít.

U řady nekolektivních sportů, jako je například běh či cyklistika můžete být i sólo hráč bez týmu a přesto se na případných závodech budete cítit, že někam patříte, byť tam jedete na vlastní pěst.

4. Dívejte se na komedie

Sledování filmů či seriálů, ve kterých neustále někdo umírá, lidé brečí a svět spěje do katastrofy, nikomu nepřidá na lepším pocitu a radosti. Akční filmy jsou už na tom o trochu líp, ale i tak je to neustále o konfliktu, strádání a utrpení. Nejlepší ze všeho jsou komedie, které člověka rozesmějí a i z jinak pochmurného dne vytvoří skutečně pozitivní chvíli.

5. Využijte silikonovou pannu

sex se sex doll a handicap naughtyharbor.cz

Samozřejmě, silikonová panna se reálnému vztahu nevyrovná, avšak nemá smysl během chronické samoty trpět i nedostatkem sexuálního uspokojení a zároveň ztrácet svou sexuální výdrž. Silikonové panny dokáží pojistit oba tyto aspekty života o samotě, což se obzvlášť hodí ve chvíli, kdy se snažíme s nějakou jinou ženou navázat vztah či intimní konat.

Díky zvyklosti na pannu si zachováme sexuální výdrž a před ženami budeme sebevědomější. Nemluvě o tom, že i silikonová panna může být pro řadu osamělých mužů skutečným společníkem, alespoň na úrovni zvířete. O pannu, stejně jako o křečka se totiž musí člověk starat a věnovat se ji s péčí.

Mnoho lidí to netuší, ale samotné panny mají i jména a řada uživatelů si je jednoduše personalizuje.  V mnoha rozhovorech či diskuzích na fóru se uživatelé svěřují, že si s pannami vytváří svůj vlastní vztah a v životě jim to pomáhá.

Na co všechno myslet, pokud se chceme samoty zbavit?

Samota se řeší konstruktivně | Naughty Harbor

Že nemá smysl tlačit příliš na pilu. Pokud se budete chtít seznámit s každým a nedáte sami sobě možnost ukázat váš skutečný charakter a osobnost, jen se setkáte s negativní zpětnou vazbou. Lidé se vám zkrátka zpátky již neozvou. Jakmile se přestanete snažit, začnete se s druhými seznamovat zcela přirozeně a to je to, co ve chvíli dlouhodobé samoty skutečně potřebujeme, mít skutečné přátelé.

Určitě také od samoty neutíkejte. Samota se ve vašem životě objevila z určitého důvodu a vy s ní musíte aktuálně pracovat. I když je samota nepříjemná, není váš nepřítel. Proto se zbytečně někam nevnucujte, jenom abyste náhodou nebyli doma sami. Opět budete akorát zklamaní, že vás nikdo nikam nezve.

Naučte se přijímat sebe takové, jací jste. Cokoliv, co na sobě nesnášíme, ihned projektujeme do všech vztahů s lidmi okolo nás. Jestli chceme mít plná přátelství okolo nás, musíme mít napřed rádi sami sebe.

 

© Naughty Harbor